NederlandsEnglish

Medewerkers

Het CADC kan natuurlijk niet zonder medewerkers draaien. Hieronder stellen wij ons voor. Het Ghanese team en de ex-vrijwilligers die vanuit Nederland ondersteuning geven.

 

Alex Kiipo

Charles Aberekera

Saliwua Ibrahim

Macho Ayaga

Frances

Christy Ayaga

 

De Nederlandse vrijwilligers die in Navrongo gewerkt hebben.

Saskia van Mourik

David de Baar

Tytsia de Jong

Peter Langenberg

Maaike Slingerland

Alex Kiipo

Alex Kiipo
Alex Kiipo

Alex Kiipo is project coordinator van het CADC en staffmember van NorGhaVo-Ghana.

 

"Als mede-oprichter ben ik vanaf het begin betrokken bij Norghavo, aanvankelijk al s algemeen directeur. Van 2004 tot 2006 ben ik er tijdelijk tussenuit geweest  om te studeren aan de University for Development  Studies (Development Practioner). Daarna kwam ik terug in Tamale en bij NorGhaVo. De organisatie heeft mij toen gevraagd het CADC te starten.

Voor het CADC als project daadwerkelijk van start kon, moesten  eerst de mogelijkheden onderzocht worden en welke faciliteiten nodig zouden zijn. Veel tijd is gaan zitten in alle voorbereidingen, waaronder het opbouwen van een netwerk, dat nodig is om een dergelijk project te kunnen realiseren.

 

Het resultaat krijgt steeds meer vorm.  Ik voel me erg verbonden bij het project en de behaalde resultaten hebben me steeds gemotiveerd. Het project beschouw ik overigens als een groepsverantwoordelijkheid. We maken het met elkaar mogelijk en ik voel me er trots op om bij die groep te horen. Het mooiste compliment is wel dat de kinderen om computeronderwijs bij het CADC vragen. Ik zie het voor hen als een mogelijkheid om verder te komen en dat maken wij mogelijk!

Ondanks dat we ook moeilijke periodes hebben gekend, ben ik ervan overtuigd dat het CADC toekomst heeft.  De morele en financiële steun vanuit Nederland wordt hierbij erg gewaardeerd."

 

Terug

Charles Aberekera

Charles
Charles

Charles is computerfacilitator en docent. Hij is geboren en getogen in Navrongo en sinds 2008 werkzaam bij het CADC.

 

"Gedurende 5 dagen per week werk ik bij het CADC. Mijn werkzaamheden zijn heel gevarieerd. Ik geef de introductielessen op de computer:  typen, microsoft, word en excel.  Incidenteel geef ik ook les in andere computervakken.

Naast het lesgeven heb ik nog veel andere taken. Zo zorg ik ervoor dat de omgeving rond het gebouw schoon blijft en dat de leerlingen geen eten of drinken mee naar binnen nemen. Verder verzorg ik de roosters voor de lessen en houd de aan- en afwezigheid van leerlingen bij.  Als een leerling niet komt opdagen, ga ik naar de school van het kind om te horen wat er aan de hand is. Ik probeer de leerlingen zo goed mogelijk te stimuleren. Voordat de lessen beginnen, ben ik hier elke middag aanwezig.  Ook doe ik PR-werkzaamheden voor het CADC. Ik bel met mensen om hen te laten weten van het bestaan van het CADC en om hen te interesseren om hier lessen te volgen. De vrijwilligers die hier hebben gewerkt, heb ik ook geassisteerd. De meeste kennis van computers heb ik bij het CADC geleerd. Daarnaast heb ik ook lessen gevolgd in Kumasi."

 

Terug

Macho Ayaga

Macho
Macho

Macho is de watchman en zorgt ervoor dat computers, materiaal en gebouw goed bewaakt worden.

 

Terug

Saliwua Ibrahim

Saliwua is sinds september 2012 de Daily Manager van het CADC en geeft ook les. Binnenkort stelt hij zich uitgebreider voor.

 

Terug

Frances

Frances is sinds 2014 werkzaam op het CADC, als security-man naast Macho.

 

 

Terug

img_4592.jpg

Christy Ayaga

Christy
Christy

Christy houdt de computerschool schoon. Dit is hard nodig in het stoffige noorden van Ghana.

 

Terug

Saskia van Mourik

Saskia met de Paga-girls
Saskia met de Paga-girls

Saskia is lid van de werkgroep CADC en van april tot augustus 2007 in Navrongo geweest.

 

"Het CADC-gebouw was nog leeg; geen meubilair, geen computers en geen elektriciteit. In mei 2007 kwamen de PC's aan in Tamale. Daar ben ik nog bijna een week mee bezig geweest om ze te installeren en te configureren, mede omdat het toen al niet de snelste PC's waren. Begin juni 2007 kwam het meubilair en de computers aan in Navrongo. Het grootste struikelblok vormde de elektriciteit. Pas in september 2007 was dat eindelijk beschikbaar in het CADC. Tot die tijd heb ik me ook ingezet om zogenaamde drop-out girls uit Paga weer te laten instromen in het reguliere onderwijs door ze wiskunde te onderwijzen. Een hele klus, maar ook heel dankbaar werk, vooral omdat het enkele meiden inderdaad gelukt is om hun school alsnog af te maken!"

 

Terug

David de Baar

David met zijn gastgezin
David met zijn gastgezin

David is lid van de werkgroep CADC en van augustus 2007 t/m april 2008 in Navrongo geweest.

 

"Na Saskia was ik de tweede vrijwilliger die op het CADC kwam werken. In september 2007 gingen we dan echt van start. In totaal zeven scholen hadden zich bij het CADC aangesloten voor ICT-onderwijs. Samen met het team maakten we echt een vliegende start. De leerlingen vonden het geweldig dat ze leerden omgaan met de computer en zelf had ik er enorm veel lol in dat ze dat onder andere van mij leerden!

Na enkele lessen kwamen de leerkrachten van de leerlingen met de vraag of er ook een lesprogramma voor de leerkrachten gemaakt kon worden, want ook zij hadden geen enkele ervaring met het omgaan met computers! Uiteraard hebben we voor de leerkrachten een apart lesprogramma gemaakt.

 

Ik kijk met ontzettend veel plezier terug op de periode in Navrongo en de resultaten die we geboekt hebben. Het CADC vervult een belangrijke functie voor de toekomst van de kinderen in Navrongo en ik ben er trots op om hier vanuit Nederland ondersteuning aan te blijven geven.

Terug

 

Tytsia de Jong

Tytsia
Tytsia

Tytsia zit in de werkgroep CADC en heeft in 2008 liefst 9 maanden in Navrongo gewoond/gewerkt.

  

“Het enthousiasme van eerdere vrijwilligers had aanstekelijk gewerkt! Ook ik ben aangehaakt bij het CADC. Het CADC is een voorbeeld van een hoopvolle plek waar kinderen kansen krijgen. Gedurende negen maanden kon ik hier meelopen en meehelpen in allerlei werkzaamheden: van het bezoeken van scholen diep in het achterland tot het invallen voor de klas of het maken van financiële overzichtjes. 

 

In het huidige stichting draai ik mee als penningmeester. 

 

Wonen en werken in Ghana was een prachtig avontuur. De ontmoeting met de Ghanese mensen was het mooiste van alles. Tot op de dag van vandaag  is er een warm contact met onze ‘brothers and sisters’ in Ghana.” 

  

Terug

Peter Langenberg

Peter
Peter

Peter is onze whiz-kid en nu ook lid van de werkgroep CADC. Hij heeft op de computerschool NCS in Tamale gewerkt van september 2009 t/m januari 2010 en kwam soms een weekend over naar Navrongo om de PC's weer leven in te blazen.

 

 

Terug

Maaike Slingerland

Maaike
Maaike

Maaike is lid van de werkgroep CADC en heeft van februari t/m juni 2010 in Navrongo gezeten.

 

“Ik heb een fantastische tijd in Navrongo gehad. Als tijdelijk ‘daily manager’ op het CADC heb ik me o.a. bezig gehouden met initiatieven om duurzame inkomsten voor de computerschool te genereren. We zijn een kleine ‘animal farm’ gestart en hebben een bijeenkomst voor de schooldirecteuren georganiseerd over een bedrag per leerling. Ook heb ik cursussen georganiseerd, lesprogramma’s bijgesteld en zelf lesgegeven. 

Ik heb de inwoners van Navrongo leren kennen als hele vriendelijke, humoristische en wilskrachtige mensen. In Ghana heb ik me buitengewoon thuis gevoeld. Tijdens de vergaderingen met de CADC-groep waan ik me graag terug naar die tijd. Ik vervul de rol van secretaris.” 

 

Terug