• Nederlands
    • English

Nieuws

30-06-2023

Parkbezoek Mole en Larabanga Moskee

Parkbezoek Mole en Larabanga Moskee

Stichting NorGhavo heeft samen met Contribute Foundation een klein maar driedelig project opgezet bestaand uit een Parkbezoek (Mole National), Schooltuin en Speeltoestellen voor CADC\RIA uit Tamale, Ghana.

 

In dit voortgang verslag bespreken we het parkbezoek van het CADC\RIA naar Mole National park. Tevens hebben wij van de mogelijkheid gebruik gemaakt om het historische Larabanga moskee te bezoeken.  

 

Algemene informatie Mole National Park

Mole National Park is een natuurreservaat in het noorden van Ghana, West-Afrika. Het is het grootste nationale park in Ghana, met een oppervlakte van ongeveer 4.577 vierkante kilometer (1.774 vierkante mijl). Het park is opgericht in 1958 en wordt beheerd door de Ghana Wildlife Division.

 

Mole National Park staat bekend om zijn gevarieerde ecosysteem en overvloedige flora en fauna. Het is de thuisbasis van meer dan 90 zoogdiersoorten, waaronder olifanten, buffels, antilopen, wrattenzwijnen, hyena's, luipaarden en verschillende apensoorten zoals bavianen en colobusapen. Het park is ook een paradijs voor vogelaars, met meer dan 300 vogelsoorten geregistreerd binnen zijn grenzen.

 

Een van de belangrijkste attracties van Mole National Park is de mogelijkheid om gamedrives en wandelsafari's te maken om de dieren in het wild in hun natuurlijke habitat te observeren. Wij hebben kunnen deelnemen aan rondleidingen onder leiding van ervaren rangers die inzicht geven in de flora en fauna van het park. Het park biedt verschillende observatieplatforms en waterpoelen waar bezoekers dieren van dichtbij kunnen bekijken, vooral tijdens het droge seizoen wanneer dieren zich rond waterbronnen verzamelen.

 

Het is een populaire bestemming voor zowel lokale als internationale toeristen die geïnteresseerd zijn in het ervaren van Ghana's inspanningen voor natuurbehoud en natuurbehoud.

 

Algemene Informatie Larabanga Moskee

De Larabanga-moskee is een oude en historische moskee in het dorp Larabanga in het noorden van Ghana. Het wordt vaak het "Mekka van West-Afrika" genoemd vanwege zijn betekenis als een van de oudste moskeeën in de regio. De exacte datum van de bouw is onzeker, maar men denkt dat het in de 15e eeuw is gebouwd.

 

De Larabanga-moskee is een voorbeeld van Sudano-Sahel-architectuur, gekenmerkt door zijn uitgesproken lokale stijl. Het is voornamelijk gemaakt van modder en riet, met houten steunen, en heeft traditionele islamitische architectonische elementen zoals de mihrab (gebedsnis) en minaret. De moskee heeft een uniek en pittoresk uiterlijk, met een kegelvormige toren en ingewikkelde decoratieve patronen op de muren.

 

klik hier voor de foto's

 

 

14-12-2022

Bezoek Red Clay Studio in Tamale

Bezoek Red Clay Studio in Tamale

Red Clay Studio is een kunstenaarsstudio in Tamale die werd opgericht door de internationaal bekende Ghanese kunstenaar Ibrahim Mahama. Het centrum beschikt over een verzameling vliegtuigen, jutezakken, lantaarns, treinonderdelen, gerookte visgrills, foto's en documenten.

 

Ideaal om met de school kinderen naar toe te gaan. (klik hier voor de foto's)

 

 

12-12-2021

School kan weer voort met nieuwe meubels

School kan weer voort met nieuwe meubels

In november/december 2021 is bestuurslid Rob Langenberg in Tamale geweest, natuurlijk op familiebezoek bij zoon (en medebestuurslid) Peter. Maar vooral ook om aan het werk te gaan. De Stichting had nog geld beschikbaar voor nieuwe meubels, reparatie van oude meubels, etc. Dankbaar hebben de heren Langenberg gebruik gemaakt van het gereedschap dat vorig jaar is aangekocht en per schip naar Ghana is vervoerd. Zie ook ons vorige nieuwsbericht. Gereedschap en hout + lijm, spijkers, schroeven, nietjes etc. konden worden aangeschaft van het restant van de opbrengst van onze sponsoractie in april/mei/juni 2020. Een groot deel van dat geld is eerder opgegaan aan bijv.. salarissen van de leerkrachten toen de school (van overheidswege) gesloten was i.v.m. Covid19. Nu komt de bodem van het geldpotje in zicht en hoopt de Stichting op gulle gevers. Zie onze donatiepagina voor de mogelijkheden.
De school wordt binnenkort uitgebreid met 4 lokalen, deze kunnen dan worden voorzien van nieuwe meubels. Ouder meubilair was aan reparatie of vervanging toe. 
Kijk eens op onze fotopagina  om de heren aan het werk te zien en ook een deel van het resultaat van hun inspanningen. En natuurlijk vind je hier ook foto's van de afgelopen jaren.