• Nederlands
    • English

Nieuws

21-09-2022

Inflatie Ghana 31.7% in Juli1

Een groot probleem wereldwijd. Ook in Nederland maar wat mensen vaak niet weten is dat Afrika veel harder wordt geraakt.

Dit komt omdat door de crisis de munt ook meteen geraakt wordt. De Cedi is in een vrije val. Dit houdt in dat b.v. brandstof 2x zoveel stijgt. Eerst door de wereldwijde prijsstijging en daarna door de waardevermindering van de munt. Voorbeeld: Diesel was twee jaar geleden 4.20 cedi nu 14.50 cedi. Dat zijn prijsstijging die we in Nederland niet mee maken.

Hierdoor is voor de maand Juli 31.7% inflatie berekend. Maar de realiteit op de grond is zelfs meer.

Cedi

In de grafiek is duidelijk te zien dat de afgelopen maanden de Cedi een bijna een rechtenlijn naar beneden heeft ingezet. Momenteel is het 1 op 10. 1 euro is 10 cedi.

 

Wat te doen

Met ons project hebben we als doel dat de school zelfredzaamheid moet nastreven. Hoe doen we dit? We gegeven kansarme kinderen uit de buurt gratis onderwijs. Ongeveer 20% van de klas. We laten de rest die iets meer te besteden hebben schoolgeld betalen. Dit werkt vrij goed en de school kan in de dagelijkse kosten voorzien. We konden zelf een beetje sparen. Dit is niet meer mogelijk. Kosten schieten omhoog. Maar wat te doen. We kunnen de ouders die het al zwaar hebben niet met meer schoolgeld opzadelen. We redden ons nog net in de dagelijkse kosten maar we hebben nog enkele kleine projecten die echt gebeuren moet omdat we nog steeds groeide zijn. Hierbij hebben we hulp nodig

21-07-2022

Surging Bus Fares Push Inflation to 19-Year High in Ghana

Ghana’s inflation rate jumped to the highest level in almost 19 years as bus fares and other transport costs surged. Annual inflation accelerated to 29.8% in June from 27.6% a month prior, Government Statistician Samuel Kobina Annim told reporters Wednesday on a conference call. That’s the fastest pace since December 2003, and the rate has now exceeded the central bank’s target band of 6% to 10% for 10 months. The median estimate of seven economists in a Bloomberg survey was 29.9%.

 

see full story on the Bloomberg website: ( click here )

10-06-2022

Uitbreiding school gebouw

Uitbreiding school gebouw

Helaas konden we dit keer niet al het geld inzamelen om het volledige project te doen. De keuze was wachten op al het geld of met iets minder afdoen. De keuze is op het laatste gevallen. We hebben uiteindelijk 4 lokalen kunnen bouwen. Het klinkt negatieve omdat we onze doelen tijdens de Covid-19 niet hebben kunnen behalen. Maar wij zien het anders. Het geld dat we hebben kunnen inzamelen heeft resultaat gegeven. Het is niet blijven hangen

 

Was het makkelijk?  Wat is de wereld veranderd. Op alle fronten kunnen we de pandemie en oorlog voelen. We kunnnen nogmaals alles benoemen maar iedereen is ervan op de hoogte. Wij proberen lokale te opereren maar wat momenteel gaande is heeft effect op iedereen. Dus ook wij voelen de effecten. Dus dat betekent keuzes maken. Je krijgt geen rente op geld dus laten we er gewoon voor gaan.

 

Wat waren de uitdagingen? Alles was een uitdaging. In Ghana wordt niks gecontroleerd dus als iets gebeurt wordt iedereen wild. Dus ook in de prijzen. Ondanks dat we geld hadden ingezameld voor 5 lokalen konden we er uiteindelijk maar 4 bouwen vanwege de hoge prijsstijging. Niet 3 of 10 procent maar 50 0f 60 procent.

21-03-2022

Drone Image

Drone Image

In de drone foto kan je mooi de stappen zien die we gemaakt hebben. Van de kantine tot de nieuwe bouw. 

 

GPS Altitude: 67.7 m Above Sea Level

GPS Latitude: 9 °24' 2.00" N

GPS Longitude: 0 °48' 17.00" W

GPS Position: 9 ° 24' 2.00" N, 0 ° 48' 17.00" W

 

hier de link voor google maps (klik hier)

12-12-2021

School kan weer voort met nieuwe meubels

School kan weer voort met nieuwe meubels

In november/december 2021 is bestuurslid Rob Langenberg in Tamale geweest, natuurlijk op familiebezoek bij zoon (en medebestuurslid) Peter. Maar vooral ook om aan het werk te gaan. De Stichting had nog geld beschikbaar voor nieuwe meubels, reparatie van oude meubels, etc. Dankbaar hebben de heren Langenberg gebruik gemaakt van het gereedschap dat vorig jaar is aangekocht en per schip naar Ghana is vervoerd. Zie ook ons vorige nieuwsbericht. Gereedschap en hout + lijm, spijkers, schroeven, nietjes etc. konden worden aangeschaft van het restant van de opbrengst van onze sponsoractie in april/mei/juni 2020. Een groot deel van dat geld is eerder opgegaan aan bijv.. salarissen van de leerkrachten toen de school (van overheidswege) gesloten was i.v.m. Covid19. Nu komt de bodem van het geldpotje in zicht en hoopt de Stichting op gulle gevers. Zie onze donatiepagina voor de mogelijkheden.
De school wordt binnenkort uitgebreid met 4 lokalen, deze kunnen dan worden voorzien van nieuwe meubels. Ouder meubilair was aan reparatie of vervanging toe. 
Kijk eens op onze fotopagina  om de heren aan het werk te zien en ook een deel van het resultaat van hun inspanningen. En natuurlijk vind je hier ook foto's van de afgelopen jaren.

21-03-2021

Transport veilig in Tamale gearriveerd

Transport veilig in Tamale gearriveerd

Enkele bestuursleden zijn altijd druk met het inzamelen van diverse goederen die de school, onze medewerkers, familie en andere mensen in Tamale goed kunnen gebruiken. Zomer 2020 zijn (zelfgemaakte) kisten met goederen aangeleverd bij de transporteur. Enkele maanden was de container vol en werd verscheept naar Accra. Begin december is de container veilig gearriveerd in de haven van Accra. Helaas was er nogal wat gedoe met het inklaren en de invoerrechten. Gelukkig was dit eind februari opgelost en heeft Alex Kiipo gezorgd voor transport van Accra naar Tamale. Begin maart was het dan eindelijk zover: alle kisten veilig in Tamale en uitpakken maar! Met dank aan iedereen die iets geschonken heeft natuurlijk! Zo is de school nu voorzien van een aantal (gebruikte maar nog prima!) laptops en tablets, speelgoed voor de kinderen, verf voor het gebouw maar ook schoolbordverf. Van donaties die we vorig jaar mochten ontvangen hebben we ook het nodige gereedschap en toebehoren (denk aan schroeven, nieten, spijkers, etc.) gekocht. Er kan dus volop worden geklust, geschilderd, maar ook lesgegeven en gespeeld worden. TOP!

 

Zie ook foto's http://www.cadc.nl/album/