• Nederlands
  • English

BEDeC

BEDeC

Green world, bamboo

 

Tegenwoordig horen we van alles over het thema duurzaamheid; duurzaam consumeren, duurzaam leven, verduurzaming, duurzaam ondernemen en er is zelfs een dag van de duurzaamheid. Maar wat is nou eigenlijk de betekenis van duurzaamheid? Met duurzaamheid wordt bedoeld dat de aarde op de lange termijn kan blijven voorzien in onze consumptiebehoefte. Onze wereld wordt niet uitgeput, maar er is een evenwicht tussen mensen, het milieu en de economie.

 

Duurzaamheid is een thema wat meer speelt in het Westen maar het moet globaal worden uitgevoerd. BEDeC is een bamboe educatie en productie bedrijf in Ghana wat volledige duurzaam produceert en verduurzaming promoot. En wij geloven dat bamboe het product van de toekomst is.

 

BEDeC staat voor Bamboo Education and Development Centre. We kunnen bamboe producten maken maar om ieders betrokkenheid bij natuur en milieu te vergroten moeten scholen en timmermannen worden aangemoedigd om meer bamboe te gebruiken.

 

Bamboo              : Bamboo als duurzaam product voor de toekomst

Education            : Onderwijs, opleiden timmermannen en educatie voor kinderen

Development       : Ontwikkelen van de bamboe potentie in Ghana en later West Afrika. Creëren van

e                          banen en verduurzaming van de maatschappij.  

Centre                 : Tamale, Het punt van waaruit we onze activiteiten aansturen.

 

WAAROM BAMBOE HÉT PRODUCT VAN DE TOEKOMST IS

Wij gebruiken bamboe voor het maken van o.a. meubels, maar bamboe zie je terug in nog veel meer producten. Gelukkig hoeven we ons met bamboe geen zorgen te maken dat we oerwouden laten verdwijnen of dat dieren uitsterven. Bamboe groeit zonder dat we daar schadelijke stoffen zoals insecticiden voor hoeven te gebruiken. Door de snelle groei, kan het alle productie wensen prima aan. In het Guinness Book of Records staat de snelst groeiende plant met zo’n 91 cm per dag op naam van, je raadt het al, een bamboeplant. Niet alle bamboesoorten groeien zo enorm hard want de gemiddelde groei ligt ergens tussen de 5 cm en 20 cm per dag. Wat natuurlijk nog steeds wel heel erg vlug is. Door het kappen van bamboe, groeit deze juist weer harder aan. En behalve dat bamboe super snel groeit heeft het weinig onderhoud en heel weinig water nodig.

 

Veelzijdigheid in gebruiksopties

De bamboeplant is een fantastische plant omdat je met bamboe praktisch alles kunt maken wat je maar bedenken kunt. De bamboe vezels worden in servies verwerkt en het hout van bamboe kan voor vrijwel alle houtbewerkingen gebruikt worden die je kent, zoals vloeren, meubels, snijplanken en schuttingen. De veelzijdige en supersterke kwaliteit van bamboe is geschikt om te gebruiken als vervanger van metaal.  Wist je dat je zelfs kleding kunt kopen dat van bamboe is gemaakt? Superzachte, flexibele kledingstukken die je gewoon in een wasmachine kunt wassen. Snap je nu waarom we zo’n fan zijn van bamboe?

 

Bamboe is biologisch afbreekbaar

Als je ervoor kiest om bijvoorbeeld servies van bamboe aan te schaffen, dan kun je hier een leven lang plezier van hebben. Het is veel sterker dan porselein dus het zal niet zomaar stuk gaan als je het uit je handen laat vallen. Bamboe kan in de vaatwasser dus het is ook nog eens gemakkelijk schoon te houden. Maar de meeste mensen willen na een tijdje weer eens wat nieuws in huis. Veertig jaar lang van hetzelfde servies eten, gaat op den duur misschien wat vervelen. En dan komt de magische truc van bamboe…. Begraaf je oude servies gewoon in je tuin en na een jaar kun je het al niet meer terugvinden. De aarde heeft dan zijn werk gedaan en de bamboe is opgenomen in de grond en dient nu als voedingsbodem voor de planten in je tuin. Hoe gaaf is dat!

 

Bamboe is supergras!

Als lid van de gras familie groeien zo'n 1400 bamboe soorten wereldwijd in diverse klimaten.

stengels worden ruim 20 meter hoog en kennen een diameter tot wel 20 centimeter. bamboe kwekerijen lijken daardoor meer op bossen dan velden.

In tegenstelling tot boomstammen kunnen de holle buisvormige stengels niet eenvoudig in planken gezaagd worden. De meest gebruikte techniek is om de stengels in smalle strips te snijden. Daarna worden ze geplet en 'gekookt' om suikers en zetmeel te verwijderen.

Bamboe in één van 's werelds vruchtbaarste gewassen en kan snelgroeiend volgroeid zijn in ongeveer 4 jaar, grote winst vergeleken met conventionele houtbouw waarbij die soorten 25 tot wel 70 jaar nodig hebben om te volgroeien. Ondanks het feit dat veel mensen de bamboe plant kennen is vrijwel iedereen verbaasd als men leert dat er meer dan 1000 geregistreerde toepassingen zijn van bamboe.

Feitelijk is bamboe een tropisch gras, met een uitgebreid wortelstelsel dat jaarlijk 4 tot 6 nieuwe scheuten aanmaakt en zichzelf vermeerderd. Samenvattend is bamboe  één van de duurzaamste gewassen op aarde omdat het van nature zelfherstellend is.

 

Karakteristieken

Bamboe is een zeer duurzaam bouwmateriaal voor gebruik in ruimtes die intensief gebruikt worden en is bestand tegen slijtage als gevolg van druk verkeer in de ruimte. Het is duurzaam genoeg om beschadiging te voorkomen Door vallende objecten in de keuken of intensief belopen ruimten als woonkamer en gangen.

 

Warmte

Bamboe bouwmateriaal voorziet de ruimte van een warme atmosfeer door haar natuurlijke patronen. Terwijl veel mensen de charme waarderen van een houten vloer zoeken anderen een look die beschreven wordt als  "out of the box".

 

Milieu vriendelijk

Bamboe is één van de milieuvriendelijkste opties als bouwmateriaal , want het word gemaakt van een materiaal dat zichzelf in korte tijd vernieuwd. Het is een grassoort die opnieuw groeit nadat het na zorgvuldige monitoring geoogst wordt. Bamboe heeft geen chemische middelen nodig voor reiniging en onderhoud.

 

Kleur

Bamboe bouwmateriaal kent in de basis twee kleuren De eerste is de natuurlijke 'blonde' kleur waarbij de unieke groeipatronen zichtbaar zijn die in elk decor passen. De tweede kleur is een rijke amberkleur, een donkere teint die bereikt wordt door een verhittingsproces waarbij het natuurlijke zetmeel gecarboniseerd word. Daarom heet dit gecarboniseerde bamboe.

 

Cutting edge

Bamboe hoort bij de laatste generatie nieuwe bouwmaterialen die op de markt verschenen zijn. Het word algemeen gewaardeerd door velen en vooral door diegene die het verwerken mag. Bamboe bouwmateriaal geeft een unieke uitstraling aan uw gebouw, huis, kantoor of tuin met een prachtige natuurlijke stijl.

Educatie

Om ieders betrokkenheid bij natuur en milieu te vergroten moeten scholen en instellingen worden aangemoedigd om zoveel mogelijk ecologische materialen te gebruiken en bamboe is daar bij uitstek het beste voor.

De educatie zal uit twee vormen bestaan. We moeten de kinderen het belang van duurzaamheid en de voordelen van bamboe bijbrengen. Tevens moeten we lokale timmermannen opleiden om bamboe meer te gebruiken in de bouw.  

 

 

Bamboe feiten

 • Geen illegale kap van bossen
 • Helpt opwarming van de aarde te voorkomen
 • Geen onplezierige geur
 • Ovengedroogd bamboe kent geen vervuilende stoffen
 • Bamboe is van nature beresterk en duurzaam met een hoge buigzame kracht vergelijkbaar met staal
 • Al onze bamboe producten zijn niet giftig en brengen geen schade toe aan het milieu
 • Resistent tegen rotting, schimmels en meeldauw
 • Geen splinters of schilfering
 • Hoge resistentie tegen kromtrekken en vervormen
 • Superieure soortelijk dichtheid in vergelijking met de meeste houtsoorten als teak, eiken en esdoorn soorten
 • Bamboe is dimensioneel stabiel wat resulteert in minder zwellen en krimpen
 • Bamboe is lichter in gewicht, gemakkelijk te hanteren en te instaleren door ons verborgen beugelsysteem
 • Bamboe is gemakkelijk te onderhouden, schilderen en te conserveren.