NederlandsEnglish

CADC computerschool

Computer Access & Development Centre and The Royal International Academy

Na sluiting van de school in Navrongo is op de Royal International Academy een computerlokaal ingericht met de oude materialen. Nu alleen nog voor de leerlingen van de school, mogelijk in de toekomst ook voor anderen.

 

Het streven is dat het CADC zelfredzaam wordt. Zo wordt het personeel betaald van het schoolgeld dat de leerlingen betalen. Een aantal kinderen uit kansarme gezinnen kan echter geen schoolgeld betalen, zij krijgen daarom gratis les. Voor investeringen en de maandelijkse rekeningen zijn echter ook donaties nodig. Lees hier alles over op onze donatie-pagina en lever je bijdrage!

 

De school is vanaf maart 2020 tot heden gesloten vanwege COVID2019. We hopen dat de school in januari 2021 weer open mag. Dit betekent dus geen inkomsten, maar de salaris- en onderhoudskosten gaan gewoon door. De salarissen worden doorbetaald omdat anders ook de gezinnen van onze werknemers in de problemen komen. En we hebben onze mensen straks graag weer terug.

 

We zijn ook met een aantal andere zaken bezig:
- Bouw van keuken en kantine: steeds meer kinderen komen op school zonder middageten. Wij willen de kinderen zoveel mogelijk gratis van eten voorzien.

- Er moet nieuwe software worden aangeschaft, evenals tablets en laptops.
- Water is essentieel en vaak is er geen kraanwater. Daarom willen we een waterput realiseren. Een grote en prijzige klus.

 

 

 

Het gebouw

CADC gebouw
CADC gebouw

Onder de vlag van NorGhaVo is er in 2006 een door de lokale (Navrongo) overheid ter beschikking gesteld gebouw – mede dankzij een subsidie van Oxfam Novib – gerenoveerd en ingericht. Elektra en facilitaire voorzieningen zijn aangelegd en in 2007 is een vijftiental computers geïnstalleerd; het begin van het CADC.
In 2017 moest het gebouw teruggegeven worden en is één computerlokaal gerealiseerd in het gebouw van The Royal International Academy. De kinderen van deze school krijgen daar nu computerles.

De start in 2007

David geeft les
David geeft les

In september 2007 is men gestart met de eerste cursussen voor middelbare scholieren. De eerste paar jaar is er fysieke ondersteuning geweest van Nederlandse vrijwilligers. Zij verzorgden, samen met het Ghanese stafteam, het lesmateriaal, de lessen en de contacten met scholen. 

Gedurende de weekends hebben volwassenen cursussen in beginnende en gevorderde computervaardigheden gevolgd.

 

Vanaf 2010 werd het centrum in z'n geheel gedraaid door een Ghanees stafteam, ondersteund vanuit Nederland door de CADC-werkgroep. Het werk op het CADC biedt hen de mogelijkheid om in hun levensonderhoud te voorzien en nieuwe vaardigheden en ervaring op te doen; een bijkomend belangrijk voordeel van het project.

 

Er zijn nog steeds mogelijkheden voor vrijwilligerswerk, maar dat is niet de focus van het CADC. Meer informatie vind je hier.